kubb

Het van oorsprong Zweedse spel Kubb is de af gelopen jaren steeds vaker te zien op scoutingterreinen en evenementen. 

Het woord “kubb” betekend “houtblok” in het Zweeds. Het wordt sinds het begin van de twintigste eeuw gespeeld en is naar verluid afkomstig van het eiland “Gotland” waar het door de Vikingen zou zijn bedacht. De Gotlanders zeggen echter dat dit niet zo is.

Ontwikkelingsgebied: Sociaal

Doelstelling: Vermaak voor de loze uurtjes

Plaats: buiten,

Leeftijdsgroep: alle leeftijden

Aantal spelers: 2 tot 12 (of meer als reserve)

Voorbereidingstijd: 5 minuten

Duur van het spel: minder dan een minuut tot een hele dag

Twee teams spelen tegen elkaar met als doel de houten blokjes van de tegenstander om te gooien en daarna “de Koning”. Het aantal spelers kan variëren tussen 2 en 12 personen. 1 tegen 1 of 6 tegen 6. De duur van het spel hangt af van de werpvaardigheid van de deelnemers. Het kan binnen een minuut afgelopen zijn als de koning per ongeluk word omgegooid of het kan uren duren voor alle blokjes zijn omgegooid.

Ieder team krijgt vijf houten blokjes die op de korte kant van een speelvlak worden geplaatst. Het speelvlak is 5 bij 8 meter. De koning staat in het midden van het speelvlak. Het team dat aan de beurt is werpt. Je mag werpen vanaf deze lijn (thuislijn). Zij moeten de blokjes van de tegenpartij op de tegenovergelegen lijn omgooien. Ze krijgen hier 6 werphoutjes voor. De stokjes moeten onderhands geworpen worden.

Het doelteam (dat niet werpt) mag niets doen ter verdediging. Wanneer er blokjes omgegooid worden mogen deze door het doelteam in de speelhelft van de tegenstander worden gegooid. Op de plek waar ze landen worden ze recht opgezet. Deze blokjes vormen de “verdediging” van de thuislijn. Eerst moeten de veldblokjes worden omgegooid voor er weer een aanval op de thuislijn mag worden gewaagd. De werplijn wordt naar het dichtstbijzijnde veldblokje verlegd. Voor de worp van de koning of omgevallen blokjes moet de thuislijn gebruikt worden.

Als de koning tijdens het spel per ongeluk wordt omgegooid is de tegenpartij de winnaar.
Een team krijgt twee pogingen om de omgevallen blokjes terug te gooien in het veld van de tegenstander. Lukt dit niet mag de tegenstander de blokjes met de hand plaatsen (minimaal 15 cm achter de koning).
Blokjes op de thuislijn omgegooid als er nog veldblokjes staan blijven op de thuislijn.

Spreek de regels eerst door, andere groepen andere regels.

Het is niet nodig om voor elk team een eigen kleur te kiezen de blokjes wisselen tijdens het spel voortdurend van team.